29 Aralık 2016 Perşembe

19 Ekim 2016 Çarşamba

MUTLU

Bir şarkı tüm üzüntü ve mutsuzluğa rağmen insanı mutlu ediyo. 

9 Ekim 2016 Pazar

8 Ekim 2016 Cumartesi

3 Haziran 2016 Cuma

HEP O ŞARKI

Yakup Kadri Karaosmanoğlu'nun "Hep o şarkı" adlı kitabını okudum. Kitap Münire'nin Cemil Bey'e aşkını anlatıyor kısaca. Kitapta ki en güzel şey eski zamanda geçtiği için Münire'nin Cemil Bey'e aşkını çok güzel ve kibar anlatması. Eski türk yazarların kitaplarını çok okumadığım için kitapta 1900'lü yılların İstanbul'da yaşayan nezih bir ailesini ve yaşantılarına gördüm. Ne kadar o tarihte yaşananları bilsemde normal bir günün nasıl geçtiğini bilmiyoruz. Böyle kitaplarda da bunları öğreniyorum insan mutlu oluyor çokta eski olmayan kendi tarihine ait görülmemiş konuşmaları ve davranışları okuyunca. 

1 Haziran 2016 Çarşamba

Yalan Dünya

İlk gündem alıştığımız emektar dünya,
Anne yüzünde,dost yüzünde evlat yüzünde.
Her sabah başlayan şeye doyamadık,
Düşümüz ,gerçeğimiz ne varsa yeryüzünde.

Gökyüzü belledik şu ürperen maviliği,
Başımız darda kalınca el açtığımız yer.
Gökyüzüdür avutan akıllıyı deliyi,
Gökyüzünde bulutlar,uçurtmalar,ümitler.

Her mevsimiyle insanı ayrı ayrı saran 
Bunca güzelliği nasıl koyup gideceğiz?
Yaman çalacak çalmayası saat,yaman
Geçmiş ola bir kez yumuldu mu gözler.

                              Cahit Sıtkı TARANCI


      Beni en etkileyen cümle "Her sabah başlayan şeye doyamadık"oldu. Çünkü insan bir süre sonra aynı şeylerden sıkılır bu ne olursa olsun ne kadar sıkılmam desede. Peki biz niye yaşamaya doyamıyoruz. Hayat ne kadar sıkıntılı dertli bir yer olmasına rağmen yaşamak istiyoruz. Belkide hayal ettiğimiz yapmak istediğimiz şeyleri gerçekleştiremediğimiz onları bir gün gerçekleştirmek umuduyla yaşadığımız için doyamıyoruz galiba. Ve çoğu insan hayalleri için çabalamadan yaşıyor sonuçta hiçbir şey olmayıncada hayat kötü diyor(Hayat kötü değil onu kötü yapan bizleriz.). Ve burda yine şairin bu mısrasına geliyoruz "Gökyüzünde bulutlar ,uçurtmalar,ümitler."Acaba bütün hayallerini gerçekleştiren biri ölmek ister mi? Bence istemez

28 Mayıs 2016 Cumartesi

Ray Ceaser

   Ray Ceaser 1958'de doğmuş İngiliz bir dijital ressam ve sanatçı. Sürrealizm akımının temsilcilerinden.Kendisinin fotoğrafını Google'da bulamadım ve bulamadıkça daha çok merak ediyorum nasıl biri olduğunu. İnternetteki resmi sayfasında ingilizce olduğu için devamını anlamadım ama anladığım kadarıyla doğduğunda köpek olduğunu söylüyor. O sitede cümleyi okurken şöyle bir şey hissettim sanki ciddi bir ortamda absürt bir şey anlatırken hiç istifini bozmayan biri gibi :).  


   Eserleri ise gerçekten çok güzel. Güzel demek yetmez aslında yazı yazmayı pek beceremediğim için nasıl anlatırım bilmiyorum ama korkutucu,fantastik,gizemli bir hava var. Resimlerde ilginç kadın ve kız çocuk figürleri var bizim dünyamızda yaşamadıklarıda kesin. Ve bilgisayarda yapıldıkları için sanırım,çok pürüzsüz,düz,narin,ince duruyor. Beni etkileyen şey ise galiba büyük bir insanın benim yaşımı bile etkileyecek eserler çıkarması.






9 Ocak 2016 Cumartesi

Arzuhalcilik

 Osmanlı imparatorluğu zamanında ücret karşılığında mektup dilekçe ve benzeri resmi yazıları yazan kişiymiş. Arz-ı hal Arapça kökenli halini anlatma anlamına geliyor. Arzuhal sözcüğüde burdan türüyor ve dilekçe anlamına geliyor. Sokakta ve devlet kuruluşlarının yanında çalışırlarmış. Arzuhalcilik, çok kibar bir kelime değil mi?

Osman Hamdi Bey'in "arzuhalci" adında yağlı boya tablosu. Tabloda en dikkat çeken şey pencerenin üstünde ki çini. Çok güzel duruyor.
Bursa’da Muradiye Külliyesi'nde Şehzade Mustafa Türbesi dış pencere alınlığındaki bir parçaymış.